Prezentarea masteratului Tehnologii Multimedia pentru Aplicaţii Medicale


Pentru anul scolar 2013/2014 candidatii admisi la masterul TMAM vor beneficia de burse de studiu prin programul PROMISE. Data examenului este 19 si 20 septembrie.

Misiune
Programul de studii universitare de masterat Tehnologii Multimedia pentru Aplicatii Medicale are ca misiune asumata pregatirea de ingineri specialisti (MSEE) in audiometrie si suportul multimedia al actului medical, tematica aflata la intersectia domeniilor de studiu Electronica si Telecomunicatii (ETC) si Calculatoare si Tehnologia Informatiei (CTI). Astfel, UPB si facultatea ETTI vor putea raspunde cererii de pe piata muncii in doua domenii cu dezvoltare semnificativa: audiometria, cuprinzand realizarea, instalarea, operarea, reglarea si depanarea aparaturii medicale de diagnostic auditiv, proteza auditiva si recuperare audio-fonatorie, precum si ingineria multimedia cu aplicatii medicale. Programul de master propus imbina armonios cunostinte de electronica, medicina, tehnologia informatiei si prelucrare de semnal audio si de imagine, oferind o formare aplicata si la nivelul tehnologiei actuale, abordata multidisciplinar.


Obiectiv
Programul de master Tehnologii Multimedia pentru Aplicatii Medicale are ca obiectiv pregatirea in patru semestre de ingineri specialisti in audiometrie si suportul IT al actului medical, atat sub aspectele lor hardware, cat si software. Cursurile si aplicatiile planificate in curricula programului ofera masteranzilor cunostinte fundamentale si un limbaj comun cu specialistii din medicina, in particular din domeniul ORL, intregite de specializare in dezvoltare de sisteme software si hardware specializate.
Mai precis, putem defini patru zone de concentrare a competentelor:

  • A. Audiometrie, oferind competentele de inginer audiometrist, capabil sa utilizeze, sa intretina, sa realizeze service si consultanta, sa proiecteze aparatura medicala de specialitate, pentru diagnosticarea si tratarea afectiunilor de auz si vorbire.
  • B. Prelucrarea semnalului audio cu aplicatii medicale, oferind cunostinte teoretice si practice avansate legate de achizitia, prelucrarea, analiza si utilizarea semnalelor audio digitale, vizand in principal aplicatiile medicale ale acestora.
  • C. Suport multimedia al actului medical, oferind competentele de inginer de suport multimedia, capabil sa utilizeze si sa proiecteze sisteme hardware/ software de prelucrare a sunetului si imaginii, cu aplicatii generale in medicina.
  • D. Cercetare stiintifica.